BoekHetFluisterkindBoekentip: Het Fluisterkind

Lange tijd voor ik aan de opleiding tot kindertolk begon, heb ik het boek ‘Het Fluisterkind’ gelezen.
Ontzettend interessant en niet in de laatste plaats mede rede om de opleiding te gaan volgen.
Want ook al staat in het boek precies beschreven hoe onze kinderen ons spiegelen en hoe we dat zouden kunnen interpreteren, ik wilde er het zijne van weten.
Want ik begreep dan wel wat de theorie inhield en hoe je dat kon toepassen, maar echt tot ‘de bodem’ kon ik niet komen. En dat frustreerde mij, maar fascineerde mij misschien nog wel veel meer …
Sommige dingen kreeg ik simpelweg niet vertaald?? Waarom lukte me dat niet? Waarom kreeg ik mijn vinger er niet achter? Waarom zou ik in hemelsnaam een Kindertolk nodig hebben?
Hoe moeilijk kon het zijn?!
Maar moeilijk ís het soms!
Want je kind laat je inderdaad van alles zien, wil je helpen, wil je iets duidelijk maken. Maar als het zo simpel zou zijn, zouden zij je dat niet hoeven laten zien, dan wist je het zelf wel….
Dat wat ons dus het meest frustreert of raakt in onze kinderen, is vaak dat wat bij onszelf héél diep weg gestopt zit. Wat we héél zorgvuldig uit ons systeem proberen te houden, ver weg van onze dagelijkse overlevingsmethodieken. Het zijn blinde vlekken in ons, die we niet kúnnen zien, omdat we ze liever niet wíllen zien, omdat ze ons kwetsbaar maken…
Maar juist díe dingen zijn nodig voor ons om ons ‘overleven’ te kunnen omkeren naar ‘leven’! En dat is wat onze kinderen ons zo gunnen. Net zoals wij onze kinderen het allerbeste gunnen. Dus als wij het LEF hebben onszelf kwetsbaar op te stellen en bereid zijn te luisteren naar de boodschap die ons kind voor ons heeft, ligt er een wereld aan mogelijkheden aan onze voeten. Want we helpen dan niet alleen onze kinderen pas écht, maar geven onszelf bovendien de kans om (nog) beter in het leven te gaan staan.
En soms kun je dus wel wat hulp gebruiken bij het vertalen van die boodschap…

Zoals ik al zei, fascinerend…

Het boek heeft mij persoonlijk veel geleerd, dus mocht de theorie van het vertalen van het gedrag, spel, ontwikkeling of klacht van je kind(eren)
je aanspreken, maar is het inschakelen van een kindertolk vooralsnog een stap te groot voor je, dan zou ik je dit boek zeker aanbevelen.
En als je zover bent, ben je van harte welkom om een afspraak te maken!

 

 

‘Het Fluisterkind’ – van Janita Venema, voor € 24,99 bij Bol.com